Навигатор

Библио база

Јавне набавке

 

 

 

 

Дигитална Народна библиотека Србије

Народнa библиотекa Пожаревaц - Збирка периодике

Програм 2016.

 

Programi 2016.

 

 

 

 

 

ПРЕУЗМИТЕ Е-КЊИГЕ БЕСПЛАТНО

ВЕСТИ ИЗ СВЕТА

Варошарије

Статут и правилници

СТАТУТ

 

 

 

 

 

Најбољи у 2012.

Члан мреже

       član mreže

ШТА ДА ЧИТАМ?

Инстаграм

Фејсбук

ЕУ-инфо

МАЦА БИБЛИОТЕКАРКА ПРЕПОРУЧУЈЕ КЊИГЕ

Костолачко одељење Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ Пожаревац има веома необичног „библиотекара“. Током предавања о монотеистичким религијама, одједном је на сцену ступила и она, чиме је, од вероучитеља Александра Вујичића, украла пажњу посетилаца. Наиме, заштитини знак костолачке Библиотеке је ова посве необична библиотекарка – мачка.

 „Ми смо једна од три библиотеке у Србији које имају мачку у библиотеци. У свету је пре више година започето увођење паса или мачака у библиотеке и болнице јер се сматрају терапеутским животињама. Претпоставља се да је добро за децу да од малена имају додира са животињама и да сам контакт са животињом лечи. Игром случаја, ми смо удомили ову мачку док је била баш мала. Добили смо одобрење директорке и маца је остала код нас. Деца је воле, мазе, а и одрасли. Вакцинисана је и лепо васпитана“, каже Рената Минић, руководилац костолачког одељења.

Костолачка библиотечка мачка је сигурно једна од најобразованијих у својој врсти јер је присуствовала многим предавањима и књижевним вечерима, а доступни су јој и бројни наслови различитог штива. Она својим присуством увесељава децу и одрасле, који често у библиотеку долазе само да би се поиграли са њом, а успут узму и по коју књигу, иако нису  планирали. Писац Зоран Живковић био је одушевљен њеним присуством, па је рекао да смо ми због ње Библиотека број 1 у Србији.