Навигатор

Библио база

Јавне набавке

 

 

 

 

Дигитална Народна библиотека Србије

Народнa библиотекa Пожаревaц - Збирка периодике

Програм 2016.

 

Programi 2016.

 

 

 

 

 

Преузмите нашу андроид апликацију

ПРЕУЗМИТЕ Е-КЊИГЕ БЕСПЛАТНО

ВЕСТИ ИЗ СВЕТА

Варошарије

Статут и правилници

СТАТУТ

 

 

 

 

 

Најбољи у 2012.

Члан мреже

       član mreže

ШТА ДА ЧИТАМ?

Инстаграм

Фејсбук

ЕУ-инфо

МАРКО АЛЕКСИЋ У БИБЛИОТЕЦИ У КОСТОЛЦУ


У Библиотеци у Костолцу, Одељењу Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ Пожаревац, у среду 1. новембра 2017. године, представљене су књиге „Марко Краљевић – човек који је постао легенда“ и „Српски витешки код“, археолога и писца, Марка Алексића. Госта Библиотеке представила је Рената Минић, дипломирани библиотекар саветник, руководилац Одељења у Костолцу.

Аутор је на едукативан и занимљив начин говорио о томе како се живело у средњовековној Србији, о првим витезовима, о витешком коду, крсташким походима, српским јунацима и властели, женама витезовима, о чојству и јунаштву. Књига „Српски витешки код“ оживљава не само доба витешких турнира, изглед оружја и витешких оклопа, већ и чињеницу да је витештво и културни феномен. 

Поред представљених књига, Марко Алексић је и аутор монографије Средњовековни мачеви у Југоисточној Европи. Писао је драмске текстове за програм Радио Београда, објављивао научно-популарне чланке са темама из средњег века у Политикином Забавнику и другим листовима. Био је првак државе у мачевању, дисциплина сабља (1993). Последњих неколико година је предавач у Истраживачкој станици Петница.