Навигатор

Библио база

Јавне набавке

 

 

 

 

Дигитална Народна библиотека Србије

Народнa библиотекa Пожаревaц - Збирка периодике

Програм 2016.

 

Programi 2016.

 

 

 

 

 

Преузмите нашу андроид апликацију

ПРЕУЗМИТЕ Е-КЊИГЕ БЕСПЛАТНО

ВЕСТИ ИЗ СВЕТА

Варошарије

Статут и правилници

СТАТУТ

 

 

 

 

 

Најбољи у 2012.

Члан мреже

       član mreže

Инстаграм

Фејсбук

ЕУ-инфо

ИГРА ЈОШ ТРАЈЕ

 

Пожаревачака Библиотека, у сарадњи са породицом Стојановић и Центром за културу Пожаревац, одржала је традиционалну манифестацију ,,Дани Слободана Стојановића'' у част овог великог српског драматурга и писца. Манифестација је отворена 6. октобра 2017. године, полагањем цвећа крај његове бисте, која је на иницијативу пожаревачке Библиотеке, на чијем је челу Стојановић био од 1963. до 1968. године, постављена у Сунчаном парку у Пожаревцу, пре седам година, као рад београдског академског вајара, Славета Ајатовског. Присутнима су се обратили Бојан Илић, председник Скупштине Града Пожаревца, Градимир Стојановић, предедник Фондације ,,Слободан Стојановић'' и Вера Зарић Митровић, директорка Библиотеке.

Истог дана, у 18 часова, приређена  је изложба, посвећена обележавању 40 година од настанка култне ТВ серије ,,Више од игре”, као део програма дводневне манифестације, која је у Пожаревцу организована по осми пут. На отварању су говорили Здравко Шотра, редитељ, Власта Велисављевић, један од актера серије,  Војкан Борисављевић, аутор музике, као и Драгана Бошковић, театролог.

,,Слободана Стојановића разумели су и препознавали на свим меридијанима и на многим светским фестивалима побрао је овације и награде. Његова серија ,,Више од игре” остаје као велика тековина Радио-телевизије Србије'', рекао је редитељ Здравко Шотра. Композитор Војкан Борисављевић сматра да је музички највише успео у серији „Више од игре”, а глумац Власта Велисављевић је истакао да је то прва улога која га је прославила.  О серији и Стојановићу говорио је, путем видео бима, и Петар Божовић, тумач главне улоге, фудбалера и шпанског борца Данила. ,,Сценарио је дивно написан, Слободан Стојановић је био сјајан писац. Глумачка подела је одлична, и после свих ових година не могу да замислим бољу. А у то време ми се и родио син, живот је био мој, све је било пода мном. Уживао сам у послу, радио оно што највише волим”, каже Петар Божовић. Петар нема осећај да је прошло 40 година од када су стварали култну серију која се бави ривалством између фудбалских клубова ,,Грађански'' и ,,Раднички'', где је игра са лоптом тек повод, док је “више од игре” заправо суштина, и данас актуелна прича о сукобу две Србије.

На манифестацији је проглашен и победник овогодишњег конкурса ,,Слободан Стојановић”, за најбољу необјављену драму. У конкуренцији 10 пристиглих радова, жири у саставу: театролог Драгана Бошковић, новинар Вукица Стругар и редитељ Срђан Кољевић, за најбољу је изабрао драму ,,На точковима” аутора Радоја Радосављевића. Представљена је и прошлогодишња најбоља драма, ,,Човек без масе” Косте Царића, о којој је говорио Драгомир Антонић, културолог. Програм је обогаћен и наступом групе ,,Нови звучни талас'', која је свој репертоар представила и на завршној вечери манифестације, 7. октобра 2017. године, након пројекције прве епизоде серије ,,Више од игре'', која носи наслов ,,Градина''. На пројекцији су се окупили пасионирани љубитељи овог телевизијског блага, који су са сетом  присећали добрих старих времена и многих фантастичних глумаца који су маестрално дочарали згоде и незгоде мештана Градине у периоду од 1931. до 1941. године.