Навигатор

Библио база

Јавне набавке

 

 

 

 

Дигитална Народна библиотека Србије

Народнa библиотекa Пожаревaц - Збирка периодике

Програм 2016.

 

Programi 2016.

 

 

 

 

 

Преузмите нашу андроид апликацију

ПРЕУЗМИТЕ Е-КЊИГЕ БЕСПЛАТНО

ВЕСТИ ИЗ СВЕТА

Варошарије

Статут и правилници

СТАТУТ

 

 

 

 

 

Најбољи у 2012.

Члан мреже

       član mreže

ШТА ДА ЧИТАМ?

Инстаграм

Фејсбук

ЕУ-инфо

Добитник Нобелове награде за књижевност 2017.

Како јавља Glif.rs овогодишњи добитник Нобелове награде за књижевност је британски писац Казуо Ишигуро „који је, у романима велике емотивне снаге, открио амбис испод кога лежи илузоран осећај повезаности са светом“.

Казуо Ишигуро је рођен 8. новембра 1954. године у Нагасакију. Његова породица се преселила у Уједињено Краљевство када је имао пет година. Његов најпознатији роман је Остаци дана који је објављен 1989. године. Објавио је седам романа, од којих је последњи Закопани џин из 2015, који говори о путовању старијег пара кроз архаичне енглеске пределе. Такође, бави се и писањем кратких прича и сценарија.

Као и сваке године, на он-лине кладионицама, водеће позиције заузели су Кенијац Нгуги ва Тионго и Харуки Мураками, а ове године високо је котирана и Маргарет Атвуд, поготово после веома успешне серије Слушкињина прича, снимљене по њеном истоименом роману из 1985.

Иако се подразумева да је добијање ове награде велика почаст, уз коју долази и великодушна сума од 8 милиона шведских круна (око милион америчких долара), листа оних којима је Шведска академија одбила да да награду пођеднако је импресиван као и листа добитника те награде.

Међу реномираним предлагачима за добијање награде су чланови Шведске академија, професори књижевности и/или језика са многих универзитета и колеџа, као и претходни добитници Нобелове награде за књижевности. Према статуту Нобеловог комитета, имена кандидата за ову награду смеју бити откривена тек након 50 година од доделе награде кандидату.

О избору лауреата одлучује сазив од 18 чланова Шведске академије и сви морају да буду Швеђани, а бирају се тајним гласањем и титутлу академика имају до краја живота. Добитник награде мора да добије више од половине гласова, а у просеку стигне око 350 пријава сваке године.

Иначе, сам Нобелов комитет, слањем позивних писама сваке године у септемру, именује квалификоване појединце и институције (буде послато између 600 и 700 оваквих писама) који предлажу кандидате. Фебруар наредне године је крајњи рок до којег се номинације морају послати. Забрана на откривање имена тих појединаца и институција постоји и траје исто колико и забрана објављивања номинованих – 50 година. Просечан број година добитника и добитница Нобелове награде је 65; најмлађи је био Рађард Киплинг са 42 (1907), а најстарија Дорис Лесинг са 88 (2007). Нобелову награду за књижевност до сада нико није добио два пута, а одбили су је Жан Пол Сартр 1964. и Борис Пастернак 1958. године.

Извор: Art-Anima